Inserir imatges

En un document Writer es pot treballar amb diferents tipus de gràfics. Podríem classificar els elements gràfics utilitzats en Writer en dos grans grups, imatges i gràfics. 


Imatges


-Imatges vectorials o de galeria: Són imatges predissenyades procedents de les galeries que Writer té organitzades per temes. Aquestes imatges estan contruïdes utilitzant vectors, cosa que permet fer-les més grans o petites sense pèrdua de resolució. També es poden desagrupar els elements que les formen, introduir canvis i tornar-les a agrupar. En realitat, podríem considerar aquestes imatges com un conjunt d'objectes gràfics. Els gràfics creats amb les eines de Writer per dibuixar també són imatges vectorials.

-Imatges no vectorials o de mapa de bits: Són imatges fotogràfiques procedents de càmares digitals, d'Internet, de programes com Photoshop, Fire­works, Paint Shop Pro, etc. Acostumen a ser tipus JPG, GIF, BMP. Sobre aquestes imatges es poden realitzar algunes operacions com canviar el tamany, però no es poden desagrupar els elements que les formen. Estan formades per punts o píxels que tenen cadascun un color i una posició però no estan relacionats els uns amb els altres. Aquestes imatges admeten canvis de tamanys, però en ocasions si les reduïm i posteriorment intentem ampliar-les de nou, pod en perdre resolució. Quan parlem d'imatges, en general, ens estem referent a aquest tipus d'imatges no vectorials.


Gràfics


-Dibuixos creats amb Writer, mitjançat autoformes, línies, rectangles, elipsis, etc.

-FontWork. Ròtuls disponibles d'una galeria que es pod en personalitzar amb diferents opcions.Sobre les imatges i els gràfics poden realitzar-se moltes operacions, com moure, copiar, canviar el tamany, canviar la intensitat, etc. Per això, disposem de diferents eines que veurem a continuació, fonamentalment, la Barra d'Imatges per a les imatges i la Barra de Dibuix per als gràfics.
Com inserim Imatges?

-Des de la Galeria d'Imatges:

OpenOffice disposa d'una galeria d'imatges. Si clickem sobre el botó o fem Eines/Gallery podem fer visible aquesta finestra que es situa a la barra estàndard i a la barra de format. Per ocultar-la hem de clickar novament sobre el mateix botó.Si cliquem sobre el botó tema nou,accedim a un quadre de diàleg on podem anar afegint les imatges a un nou tema. Des de la pestanya Arxius podem anar afegint imatges.Per manipular imatges tenim la barra d'imatges que apareix quan ja tenim una imatge inserida.Per modificar una imatge hem de seleccionar-la posant-nos al damunt i fent click, la imatge quedarà enmarcada per uns petits quadrats.

Per modificar el tamany, hem de situar el cursor a les esquines de la imatge i quan canviï de forma a una doble fletxa, hem de fer click i estirar fins que obtingem el tamany dessitjat.

Mitjançant la barra d'Imatge es pod en realitzar les següents funcions i modificacions sobre la imatge.


- Filtro: mostra un menú com el que veiem aquí on podem aplicar diferents filtres a la imatge seleccionada: relleu, invertir, suavitzar,...-Mode gràfic:
Podem modificar la visualització de la imatge. L'arxiu de la imatge no es modificarà, només es modificarà la visualització de la imatge seleccionada.


- Proporció de vermell:Una imatge es compon dels components RGB (Red-vermell; Gree-verd i Blue-blau) i aquí podem especificar la proporció de color vermell. En 0 és la proporció original de la imatge.

- Proporció de verd: Especifiquem la proporció de color verd.


 

- Proporció de blau: Especifiquem la proporció de color blau.


- Gamma: Modifica la proporció gamma de la imatge ( nitideç) en la imatge.


- Reflexar horitzontal o verticalment: La primera icone serveix per reflexar horitzontalment la imatge i el segon verticalment.

- Propietats de la imatge: Obre un quadre de diàleg amb les propietats de la imatge on podem modificar l'escala,etc...


 

- Brillantor: Especifiquem el percentatge de brillantor de la imatge.


- Contrast: Especifiquem el percentatge de contrast de la imatge.


- Transparència: Especifiquem la transparència de la imatge.


-Insertar imatges des d' Arxiu:

Al fer clic al menú Insertar/Imagen apareixerà una finestra amb dues opcions.


Si agafem l'opció des d'Arxiu, s'obrirà una finestra semblant a la que apareix quan obrim un document Writer. Seleccionarem l'arxiu que volem importar clicant a Obrir i la imatge es copiarà en el nostre document.
Exercici: Inserir Imatges


Copia aquestes endevinalles

Cerca amb el google a Internet imatges que tinguin a veure amb les endevinalles i guarda-les a la teva carpeta

Insereix cada una de les imatges que has trobat, al costat de cada una de les endevinalles (Insertar/Imatge/A partir d'arxiu)Tinc la forma allargada

i molt bé m'agafaràs

si em mous una estona,

un camí faràs.


Un bolígraf

Davant dels teus ulls les trobaràs,

dues pantalles transparents,

encara que tu no les veuràs

t'ajudaran a veure la gent.


Les ulleres

Estic ben embolicat,

puc tenir diferents gustos,

a vegades em portes amagat,

ja que a les dents puc donar disgustos.


Els Bombons

Capítol realitzat per: Dolors García

 

Autor(es): Dolors García