1.12 Què és el GRUB i com el puc modificar?

Cada vegada que instal·lem un GL al nostre disc dur, s'instal·la un gestor d'inici (http://ca.wikipedia.org/wiki/Carregador_de_l%27arrencada) al començament del disc que permet que puguem triar entre diferents opcions del sistema o fins i tot diferents sistemes operatius (en el cas que tinguem instal·lats més d'un). Tradicionalment les versions anteriors de GL instal·laven LILO, però les versions dels últims anys han optat per un altre que es diu GRUB.
Podem modificar algunes opcions del funcionament de GRUB editant des de GL el fitxer menu.lst que es troba a /boot/grub/.

Per fer-ho seguim les següents instruccions:


- obrim Aplicacions > Eines del sistema > Terminal per obrir la terminal i poder operar com a root.
- canviem a root escrivim al terminal $ su (el símbol $ no cal escriure'l, és només per indicar que estem al terminal).
- ens demanarà la contrassenya
- una vegada estiguem identificats com a administradors escrivim $ gedit_/boot/grub/menu.lst (el _ no cal escriure'l es per indicar que hi ha un espai)
- amb això obrirem l'editor de text per poder modificar el fitxer menu.lst que és el que conté les opcions de configuració del GRUB. Algunes opcions que podem canviar són:


    • default: el número que apareix indica la possició del sistema operatiu que apareix a la llista de presentació del GRUB i per tant si volem canviar el sistema predeterminat de càrrega haurem d'indicar el seu número.
    • timeout: el número que apareix és el temps en segons que el GRUB espera per carregar el sistema operatiu predeterminat.
    • hiddenmenu: aquesta opció apareix tal qual si no volem que aparegui el menú d'inici de GRUB. Si volem que menú aparegui haurem d'afegir un # al començament de hiddenmenu per anular la seva funció.
Autor(es): Andrés Latorre, Gabriel González, Cristina Espinosa