Introducció al món dels bonsais

Fins fa unes dècades el bonsai era una “planta” per a nosaltres desconeguda, només en coneixíem el seu origen -Xina-, i que requeria moltes atencions.
El seu art mil·lenari va començar a extendres al món occidental i en l'actualitat es possible conèixer totes les seves tècniques, estils, característiques...
Els orígens del bonsai es perden en el temps, però amb tota probabilitat el seu cultiu es creu que va començar ha més de mil milions d'anys com a conseqüència del taoisme. Els seguidors d'aquesta religió creien que els fenòmens de la naturalesa, es trobaven carregats de poder i que els exemplars diminuts posseien aquest poder de forma concentrada.
També es pensava que representaven els cossos madurs de les ànimes que vagaven pel món dels esperits.
A partir d'aquestes creences va surgí l'art del cultiu del bonsai.
El bonsai doncs, neix a Xina i després es difon per tot Japó.
El seu significat és el d'arbre petit, tot i que en realitat existeixen exemplars que poden arribar a 15 metres d'alçada.
El significat de la paraula Bonsai és “planta o arbre en una torreta”:

BON (torreta, safata, vol)
SAI (planta o arbre)

Per ells era el símbol de l'eternitat, l'arbre representava un pont entre allò diví i allò humà, el cel i la terra.
Durant segles la possessió de bonsais i la seva cura, van estar lligats als nobles i a les persones d'alta societat. Anys més tard es van començar a incorporar tècniques més complexes.
Durant el segle XX el bonsai va arribar a les mans de tots els humans que desitjaven adentrar-se en el seu art i ja cóm una disciplina ben estipulada.

El primer que hem de tenir en compte d'un bonsai és que no és petit de per si mateix, sinó que aquesta mida reduïda és el resultat de les diferents tècniques que se li han aplicat. Si plantéssim un bonsai a terra, creixeria com un arbre normal.
Els bonsais es classifiquen per estils, segons la forma del tronc , l'angle de plantament, la disposició de les branques, etc...
Per definir l'estil d'un arbre, en primer lloc el creador l'ha d'observar molt, tenint en compte tots els estils possibles, i després, li ha de donar la forma que s'hi avingui més bé, segons la personalitat de l'arbre.
Periòdicament, segons el tipus d'arbre, se li haurà de fer un trasplantament, canviar-li la terra, podar-li les arrels...
El manteniment d'un bonsai és força senzill. Hi ha un certa tendència a pensar que els bonsais són arbres difícils de fer viure, però no és així. Un bonsai ben cuidat pot arribar a viure més temps que un parent seu de la naturalesa.

Autor(es): Marta Escoda