Filferrat

Un cop s'ha podat l'arbre, s'ha d'acabar de donar forma a les branques amb el filferro. El filat te la funció de donar una forma molt específica a les branques, de poder-les modelar. Consisteix en enrrotllar un filferro, normalment d'alumini, al voltant de la branca per tal de donar-li la forma desitjada. S'usa fil d'alumini perquè és molt modejable i no causa danys a l'arbre (el fil de ferro es pot rovellar i el de coure és tòxic per a alguns arbres). Se'n fa servir un que te una fina capa de partícules de coure donada per electroàlisis, ja que el color del coure destaca menys sobre la fusta que el de l'alumini.

A l'hora de fer el filat hem de procurar que el filferro sigui de la mida adequada, generalment ha de tenir un diàmetre igual a un terç del diàmetre de la branca que es vulgui filar. A més, el filferro ha de donar com a mínim dues voltes al tronc abans d'"entrar" a la branca, per així evitar que es pugui moure i evitar danys innecessaris a l'arbre. De tota manera, no es pot anellar la punta del filferro sota un volta de filferro, ja que podríem segar el flux de la saba i fer mal a l'arbre. Una altra cosa que hem de tenir en compte és que abans de posar-hi el filferro hem de tenir clara la forma que volem que tingui la branca, ja que si l'anem torçant, ara cap a un costat i ara cap a l'altre, les cèl.lules de la branca queden malmeses. Podem fer un dibuix de la branca en lloc d'anar-la torçant.



El filferro s'ha d'enrotllar amb un angle de 45º respecte del límit de la branca, ja que si l'angle és més gran o més petit, no fa la força necessària, i a més, podem causar un mal a l'arbre, ja que, en no deixar que la saba passi bé, podem escanyar la branca. Per aquesta mateixa raó, mai no hem de creuar un filferro sobre un altre ni tampoc mai no hem de clavar el filferro a sota de la resta.

Per passar el filferro, no hauríem de regar durant els dos dies anteriors per tal que les branques no s'inflin d'aigua i es puguin trencar. A més, després de filar hem de deixar l'arbre a l'ombra durant uns dies.



És molt important anar vigilant el filferro, sobretot durant l'època de creixement de l'arbre, ja que si les branques s'engruixeixen, el filferro s'hi pot clavar, i deixar marques que poden fer lleig. Fins i tot, la branca pot engolir el filferro completament, provocant una protuberància difícil d'amagar i molt antiestètica.

La millor manera de filar les branques ( fer-ho d'aquesta manera és especialment important en els pins) és de manera que els brots nous quedin cap amunt. El fullatge ha de formar una mena de núvols en foma de trapezi. Això els ajuda a captar millor la llum del sol i, per tant, que l'arbre faci la fotosíntesi.

Tot i que el filat de filferro és la tècnica més estesa i utilitzada, també n'hi ha d'altres, si bé moltes vegades menys perfectes, que en alguns casos són efectives, com ara aplicar un pes a la branca per fer-la baixar, o bé utilitzar filferro entre la branca i el terra com a tensor.

Un cop s'ha creat la forma de l'arbre, aquest ja ha patit el tram més estressant. El deixarem a l'ombra durant un mes, i hi dedicarem força atenció. Aleshores s'haurà d'anar pinçant per tal que tregui més brots nous, i anar acabant de refinar.

Autor(es): Ana Maria Frutos